NÄIN SELVIYDYT KASVOSOKEANA

Finn Lectura 2014

Näyttävätkö tutut työtoverisi vierailta ihmisiltä?
Onko sinun vaikea tunnistaa hyvää ystävääsi?
Ovatko kaikki vastaantulijat samannäköisiä?

Kasvosokeus eli prosopagnosia on kykenemättömyyttä tunnistaa tutut kasvot.

Kasvosokeus vaikuttaa lukemattomien ihmisten elämään ja aiheuttaa haasteita sosiaalisissa tilanteissa.

Tämä kirja auttaa selvittämään, hankaloittaako kasvosokeus omaa elämää ja kertoo, mitä asialle voi tehdä. Osa vinkeistä on suunnattu kaikille kasvosokeiden läheisille: perheenjäsenille, ystäville, opettajille ja muille lähipiiriin kuuluville.

Tunnistatko kasvot? Näin selviydyt kasvosokeana   -teos on ensimmäinen suomalainen tietokirja kasvosokeudesta. Kirjan painopisteinä ovat käytännönläheinen tieto ja kasvosokeiden omat kokemukset.

Esiinnyin kirjan aiheen tiimoilta muun muassa Ylen tv-uutisissa, Akuutti-tv-ohjelmassa, Ylen radio-ohjelmissa sekä Helsingin Kirjamessuilla 2014. Kirja nousi esiin useissa sanoma- ja aikakauslehdissä, muun muassa Kotilääkäri, Keskisuomalainen, Karjalainen, Suur-Tampere ja Etelä-Saimaa.

Kirjasta kirjoitettua:

”Kasvosokeille kirja antaa runsaasti vertaistukea sekä hyviä apukeinoja sosiaalisista tilanteista selviytymiseen ja itsensä hyväksymiseen.

Kirjassa monet kasvosokeat kertovat kokemuksistaan eri kanteilta. Kasvojen tunnistamisen häiriö tai erilaisuus on ennen kaikkea sosiaalinen ongelma, mutta sillä voi olla monenlaisia seurauksia, jopa ammatin ja kumppanin valintaan. Osasta kulttuuriakin saattaa jäädä paitsi, sillä näytelmien tai tv-ohjelmien seuraaminen voi olla liian työlästä, kun ei pysty tunnistamaan, kuka on kuka. Kirjan esimerkit ovat yllättäviä, välillä huvittavia ja välillä riipaisevia. Ei-kasvosokea ihminen tulee tuskin ajatelleeksi, mitä kaikkea kasvosokeus voi tuoda tullessaan. − −

Kirja käy syvemmälläkin ihmisyydessä. Kuinka tärkeää on tunnistaa ihminen ulkonäöstä? Saattaako kasvosokea olla syvällisempi ihmissuhteissa, kun ulkonäkö ei voi olla kovin merkitsevä asia? On ilahduttavaa, että vaikkei kirjan kirjoittaja itse näemmä ole kasvosokea, hän pääsee näin syvästi ja laajasti ihmisenä olemisen eri puoliin kasvosokeuden teeman kautta. Eläytyminen toisten ihmisten erilaisiin hahmottamistapoihin lisää empatiakykyä ja auttaa ymmärtämään ihmisyyttä entistä paremmin.”

Puoltaja-verkkolehti 5.9.2014